Epres túrótorta

Tudom, hogy még nincs itt az eper igazi ideje, de tavaly nagyon megjártam a magyar eprekkel (valahogy az idei szezonban sem merek bízni), így ha érett (nem nemzeti színű) epret találok, bizony megveszem, még ha spanyolhonból is származik. És ugye ott van a nagy kedvenc, a túró. Ez a torta nem élte meg a másnapot, kis családunk néhány óra leforgása alatt az utolsó kis morzsáig elpusztította. 



Persze a fenti sorokkal senkit nem szeretnék nem idénytermékek fogyasztására buzdítani, én sem eszem ám február óta epret, de néha belefér, hogy ezzel csökkentsem a friss gyümölcsök iránti tavaszi éhségemet.

A krém dermedési ideje miatt néhány órát várnunk kell az eredményre, de maga az összeállítás szűk egy órácskát vesz csak igénybe. Szóval, hajrá, tessék vele meglepni valamelyik hétvégén a családot!




Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

250 g eper
200 g (vaníliás) porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
6 lap zselatin (10 g)
250 g túró
250 g mascarpone

Hozzávalók a díszítéshez:

100 ml tejszín
1 ek. porcukor
100-150 g eper
néhány szem sótlan pisztácia




 A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Az epret összedarabolom, a porcukorral és a citromhéjjal összeturmixolom, 10-15 perc alatt felfőzöm. A zselatinlapokat közben beáztatom hideg vízbe, kicsavarom és az eperszószhoz adom, jól elkeverem. Lehűtöm.

A túrót, a krémsajtot és az eperszószt összekeverem, átturmixolom botmixerrel.




Következik a torta összeállítása. A kihűlt piskótát félbevágom. A felső részt visszateszem a megtisztított tortakarikába, rászedem a túrókrémet, lezárom az alsó (sima tetejű) piskótalappal. Hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy megdermedjen.

A tejszínből és a porcukorból kemény habot verek. Leválasztom a tortakarikát, a tejszínt a kész torta tetejére kenem, szétoszlatom rajta az eperdarabokat és a pisztáciát.


Megjegyzések

  1. Csodaszép. Gondolom ez még a legkisebb ugrifülesnek is bejött. :)))
    Hogy vagy? Minden rendben? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, még neki is. Hát hogy lennék, ha nem naaaaagyon boldogan. :-))

      Törlés
  2. Nagyon jol nez ki :) foleg a pisztaciaval es eperrel a tetejen :)

    VálaszTörlés
  3. Nemzeti színű :-D :-D :-D Gyönyörű a torta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát de nem? :-))) Szerencsére a zöldségesünk nagyon szépeket hozat. Mondjuk meg is kell enni aznap.

      Törlés
  4. Ja igen, és pisztácia a Goodwillből vagy sima? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem onnan, szerintem ott csak fagyasztott paszta van. Sima aldis sótlan pisztácia.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések