Pisztáciás túrótorta

Amikor a gyermek egy hétig óbégat, hogy "Kérek tortát!" elég nehéz megállni, hogy ne süssek neki valamelyik nap ebédre egyet. Méghozzá túrósat, hiszen az a legnagyobb kedvenc. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy nem hajlandó megkóstolni, és megrendezi a héten a harmadik "üvöltök torkom szakadtából az ebéd miatt" műsorát. Anya meg kiborul és megeszi a torta nemmondommeghányad részét. :-)

De a lényeg, a torta nem rossz, még ha egy kétéves ezt is állítja, sőt... Az ihletet a pisztáciás túrófagylalt adta, aminek a képe valamelyik nap akadt a kezem ügyébe, és azóta is azon gondolkozom, hogyan tudnám betuszkolni a fagyasztóba a fagylaltgépem tartályát. Még nem sikerült helyet felszabadítani, szóval addig is marad a tortásított verzió.


Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm-es formához, Ladurée-féle, a receptért köszönet Noéminek):

3 nagy tojás
75 g cukor
30 g liszt
22 g étkezési keményítő
15 g cukrozatlan kakaópor
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
egy csipet só 

Hozzávalók a krémhez: 

250 g túró
125 g mascarpone
1 kezeletlen narancs lereszelt héja
1 rúd vanília kikapart magjai
100 g cukor
100 ml hideg tejszín (állati eredetű, 30%-os)

Hozzávalók a pisztáciapasztához:

50 g tisztított, blansírozott pisztácia (héjastól mérve kb. 100 g)
25ml forró víz
30 g cukor

A tetejére: 

kb. 25 g tisztított, blansírozott pisztácia durva darabokra vágva


A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből, sóból és a cukorból kemény habot verek. Hozzáadom a tojások sárgáját, a narancshéjat, beleszitálom a kakaót, a keményítőt és a lisztet. Lazán egyneművé keverem, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Elegyengetem a 18 cm-es tortaformában (az alját sütőpapírral kibélelem), 170 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. (Végezzünk tűpróbát!)

Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet és a pisztáciapasztát.A krémhez robotgéppel kemény habbá verem a hideg habtejszínt. Összekeverem a túrót, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliát és a narancshéjat, végül óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt, hűtőbe teszem. 

A pisztáciát megtisztítom, majd blansírozom, hogy megszabaduljak a vékony hártyától is. Ehhez vizet forralok és a magokat 1-2 percre a forrásban lévő vízbe dobom. Szűrőkanállal kiszedem és lehúzom róluk a vékony héjat. A legzöldebb példányokat félreteszem a torta tetejére. A többit késes aprítóba teszem, megdarálom, közben hozzáadom a forró vizet és tovább pépesítem. A legvégén édesítem a cukorral, addig pürésítem tovább, míg nagyjából egyneművé válik.

 
A kihűlt piskótát kettévágom. Közben megtisztítom a tortaformát. A "csúnyábbik" lapot visszahelyezem a formába, megkenem a pisztáciapasztával. Egyenletesen eloszlatom rajta a túrókrém 3/4-ed részét, lezárom a szebbik lappal. Hűtőbe teszem a tortát egy órára. Leválasztom róla a tortakarikát, a maradék krémmel megkenem a tetejét és megszórom a durvára vágott pisztáciával. Természetesen a torta oldalát is bevonhatjuk a krémmel, akkor egy kicsit többet tegyünk félre. Kis időre visszateszem a hűtőbe, aztán megpróbálom mégis megszerettetni PindÚrral. 




Megjegyzések

  1. Húú, pedig nagyon jól néz ki, és a hozzávalók alapján csak finom lehet.
    Nem lehet, h PindÚrnak a pisztácia nem tetszik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont Rád gondoltam a pisztáciapaszta készítése közben, hogy ez Neked tetszene. :-) Nem, most olyanja van, hogy minden ebédnél üvölt, sír és nem eszik, bármit is csinálja. Egyszer már játszotta ezt, de sikerült megtörni, most kitartóbb és ő áll nyerésre. De egyszer csak éhes lesz...

      Törlés
    2. Nálunk is időszakonként előfordul, h nem akar a leányzó főtt kaját enni. A mostaninál komolyan elkezdtem aggódni, mert kb 2 hétig tartott, és addig csak perecet (azt a nagy sósat) evett, meg gyümölcsöt. Aztán elmúlt, és most már újra eszik (bár az igaz, h csak kevés félét, de legalább KAJÁT). Talán nálatok is most a "no kaja" periódus van, el fog múlni.

      Törlés
    3. Annyira jó volt pedig, mert újra evett, jött ebédelni, nem kellett könyörögni, de most vége, menekül ha kaja van. Csak kakaó, nem viccelek. Ja zöldség/gyümölcs alapból kizárva. :-((( Próbálok erős maradni. :-)

      Törlés
    4. Hú, elhiszem, ez tényleg kemény, de ha alapból jól eszik, akkor nem kell aggódni, tényleg el fog múlni, és visszajön az étvágy.
      Egyik ismerősöm mesélte, h az ő fiának ebben az időszakában nem volt semmi más jó, csak a száraz kenyérhéj :)
      Aminám meg mostanában reggelire sót eszik. Hát normális ez? :D

      Törlés
    5. komolyan?? Sót? Most nem azért, lehet, hogy nem egészséges, de cuki. :-)))

      Törlés
    6. Na persze, ne úgy képzeld el, h kiszórom elé a sót, ő meg kiskanállal azt eszi :) először a perecéről eszi le a sódarabokat, aztán nyavalyog, h elfogyott, és addig hisztizik, amíg egy kisujjnyit nem adok neki. Abból egyet nyalint, fintorog, és magába dönt 2 deci innivalót :)

      Törlés
    7. Hihi, de legalább akkor iszik rendesen. :-)

      Törlés
  2. Áhá, megvan a trükk a vékony héj leszedésére :)A torta pedig mennyei lehet :)

    VálaszTörlés
  3. Jaaaaaj, Istenkém, ez ma is annyira szép! Asszem addig nézegetem, amíg el nem készítem én is!

    VálaszTörlés
  4. Jaj, ez nagyon-nagyon guszta! Imáádom a pisztáciát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, én is, nem véletlen ilyen gyakori szereplő a blogon. :-)

      Törlés
  5. Minden tortád kívánatos ,a leírások pedig követhetőek! A kérdésem az lenne : az ilyen "csupasz" torta - ha el kell készítenem előző nap - burkoló krém hiányában, nem fog kiszáradni a hűtőben? Eddig nem mertem csupasz,v félig csupasz tortákat csinálni. Nagyon köszönöm a válaszodat,és meghitt ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések