A vaníliafagyi... VKF!

Eddig nem vágytam rá. Idén azonban minden megváltozott. Befészkelte magát az agyam legmélyebb zugaiba a gondolat, fagyigépet kell vennem! Férj rövid győzködése, viszonylag gyors győzelem (már, tudja, hogy kár vitatkozni ilyesmin). És az első adandó alkalommal lecsaptam rá. No nem valami puccos, flancos gépre, de a célnak megfelel.




Aztán jöttek az ötletek, no meg a fagylaltkirály, David Lebovitz és a bőség zavara. Így indításképp egy egyszerű vaníliafagylaltot próbáltam ki, felturbózva némi lio meggyel és kókuszpehellyel. Eszméletlen finom lett!

Ugyan nem fehér háttér előtt fényképeztem, de azt hiszem belefér az ehavi VKF témába, melyet Chriesi olyan ötletesen kifundált.



Hozzávalók (nagyjából 1 liter fagylalthoz):

250 ml teljes tej
egy csipet só
150 g cukor
1 rúd vanília
500 ml zsíros tejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)
5 tojás sárgája
1 tk. vanília-kivonat
3 ek. liofilizált (fagyasztva szárított) meggy
2 ek. kókuszpehely

A tejet forraljuk fel a sóval, cukorral, a vanília kikapart magjaival és a vanília héjával. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni a vaníliás tejet. A tojássárgákat habarjuk el, közben melegítsük csípősre a tejet, már nem kell felforralni. Folyamatos keverés mellett, vékony sugárban öntsük a vaníliás tejet a tojáshoz, hogy a hő kiegyenlítődhessen. A sárga krémet öntsük vissza a tejes edénybe, lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrítsük be. Vegyük ki a vanília héját, majd keverjük bele a pudingot a tejszínbe. Adjuk hozzá a vanília-kivonatot és tegyük egy éjszakára hűtőbe a fagylalt alapot.

Másnap az előre lehűtött fagylaltgéppel készítsük egy a fagyit, közben adjuk hozzá a meggyet és a kókuszt. Hűtsük még a kész fagyit, míg eléri a kívánt állagot.

A recept INNEN.

Megjegyzések

  1. Jó vagy fagyiban is nemcsak bonbonban! Grat!

    VálaszTörlés
  2. A fagyi gép egy áldás, igaz idény jellegű, de megéri venni. Nagyon finoman néz ki a vaníliád, jó krémes! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyel több kütyü a konyhában, azon már ne múljon. :-) Azért egy kitchen aidet még be tudnék suvasztani.

      Törlés
  3. Én is fagyigépben gondolkodom már egy ideje. Persze a gyerekeim azt hiszik, az olyan, hogy megnyomnak egy gombot és ad egy fagyit... :DDDDDD
    A vanília nagy kedvencem, és így tálalva... Hmmm... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó is lenne olyan gép. :-) Amúgy a lidlben vettem, elég olcsón, a célnak megfelel.

      Törlés
  4. Hű, de jó Neked, hogy lett fagyigéped! Sajnos nálam nem fér be a hűtőbe.. Vagy abból is kellene nagyobbat venni! Amúgy a vanília az egyik kedvencem, ilyen tálalással meg egyenesen imádnám ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, azért a hűtőcserénél olcsóbb móka a kompresszoros fagyigép. :-) AMúgy állítólag az Aldiban most van olyan, ami minden hűtőbe befér. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések